Jdi na obsah Jdi na menu
 


Želva

 

70.jpg

Charakteristika

Želvy se od ostatních živočichů liší především tím, že jejich tělo je obvykle chráněno kostěnným krunýřem, který se vyvinul z žeber. V dnešní době je na světě asi 300 druhů želv, některé z nich jsou silně ohrožené. Více na: www.sekundabbb.estranky.cz

Chování a zvyky ve volné přírdě

810-0-zvire-0712.jpg

Asi po 1 - 2 měsících po spáření naklade samička vajíčka.
Inkubace: 60 - 115 dnů
Teplota: 25°C - 30°C (do 28°C samečci; nad 30°C samičky)

Samec se postaví k samici čelem a potřásá jí před obličejem svými předními končetinami (tím může samici i zranit, nekdy zbydou i jizvy). Pokud samičce vyhovuje sameček, bude se s ním ve bodě pářit: Sameček vyleze na samičku a zasune svůj ocas pod ocas její - spojení kloak. To trvá 10 - 15 min. Po vylíhnutí jsou mláďata velká asi 3 cm a do roka vyrostou tak do 6 cm.
Mají "vaječný zub", kterým se dostanou ven z vajíčka.
Jejich žloutkový vak "zaplaskne".

 Výskyt želv

Želvy se vyskytují tropech, subtropech, stepích, pouštích, v bystřinách tropických pohořích, zahrabávají se do bláta bažinatých louží.
Vetšinou tam, kde je stále dosti slunce - pro želvy nutnost. Několik druhů želv žijící v chladnějších oblastech se v zimě a chladnu ukládá k zimnímu spánku.
        

Anatomie

                   

Říše: živočichové
 
Kmen: strunatci
Podkmen: obratlovci
 
Třída: plazi
Řád:

želvy

 

Želva v naší škole 

Želva by si v naší škole vedla poměrně dobře. Tedy pokud by jsme ji netrápili hlady a nemučili žízní. Naše želva se jmenu Květa, jméno dostala díky její oblibě v pojídání školních rostlin. Bydleníčko má v druhém patře školní budovy. Jsou jí teprve čtyři roky, ale na svůj věk se rozmnožuje hoodně aktivně.  Všichni jí mají rádi a školní dny nám výrazně zpestřuje :)

                                                    Článek vypracovala: Natálie Rývová