Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gorila nížinná

Gorila je největším žijícím primátem na světě. Pohybuje se zpravidla po zemi, přestože dokáže i velice dobře šplhat po stromech. Gorila nížinná má srst černé barvy, u dospělých samců se navíc na zádech vyvine stříbrné sedlo. 

Zoologická zahrada    

                                                              na nic                                                                                                 

Chování a Zvyky

Žijí  ve skupinách o 5 až 15 goril.Skládá se z vedoucího samce, jeho samic a nedospělých mláďat.Během dne i noci odpočívají v hnízdech z větví postavené na zemi nebo na nízkých stromech. Gorily jsou mírumilovné, neagresivní zvířata.Ke vzájemnému dorozumívání používají širokou škálu výrazů tváře, gestikulaci a hlasové projevy kterými vyjadřují hněv i radost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gorila nížinná je býložravec, ale nepohrdne ani menšími bezobratlými živočichy ( mravenci a termiti ).

Březost samice, která přichází jednou za 3 až 4 roky trvá 8,5 měsíce, často se rodí dvojčata. O mláďata se stará samice až do věku tří let, samice pohlavně dospívají v 7, samci v 9 až 10 létech. Dožívají se 50 až 60 let. Za svůj život může zdravá samice vychovat asi jen 6 svých potomků. Mimo člověka je v přírodě hlavním predátorem levhart.

Tento druh gorily je kriticky ohrožení. Až do začátku roku 1980 byly oblasti, kde žijí gorily nížinné neprostupnými bloky hustých lesů, kde přístup i lov byl velice obtížný. S nárůstem mechanizované těžby dřeva se postavilo mnoho lesních silnic a ohromné úseky dříve nepřístupných pralesů jsou dostupné automobily.

Žije převážně v západní Africe v Kamerunu, Nigérii, Guinea-Bissau, Gabunu, ve střední Afrika a v Demokratické republice Kongo. Jejím domovem jsou nížinné deštné pralesy, galeriové lesy a občas i okraje lužních lesů. Vždy se nachází tam, odkud se snadno může dostat do bezpečí neprostupného úkrytu. Oblast jejich rozšíření se odhaduje na 445 000 km².
 
 
Anatomie

Říše: živočichové

Kmen: strunatci

Podkmen: obratlovci

Nadtřída: čtyřnožci

Třída: savci

Nadřád: placentálové

Řád: primáti

Podřád: vyšší primáti

Čeleď: homonidi

Rod: gorila

Druh: gorila nížinná

Chov v naší škole

V naší škole pomáhá s výukou v hudební výchově.Umí hrát na několik hudebních nástrojů např. piáno, housle, bubny atd.Snažíme se o rozmnožování těchto ohroženích druhů . Zatím se v naší škole narodila 2 mláďata gorily nížinné.

Autor:Tereza Toušková