Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hyena

Charakteristika

Hyeny (Hyaeninae) tvoří podčeleď čeledi hyenovití. Jsou to středně velcí masožravci, obývající Afriku a Asii. Hyeny patří mezi kočkotvárné šelmy, jsou tedy příbuzné kočkám a promykám více než psům, kterým se podobají.

images.jpg

Hyeny prosluly jako mrchožrouti, hyena žíhaná a hyena čabraková se živí převážně mršinami. Nejnovější výzkumy dokazují, že hyena skvrnitá je převážně lovec. Délka života činí u hyeny běžně 40 až 50 let.

 Chování

Hyeny žijí ve složitých, hierarchicky uspořádaných klanech, kterým vládnou samice a vše v klanu je ovlivněno matriarchátem. Samci jsou méně agresivní. Mláďě vůdčí samice v klanu dědí sociální postavení a má různé výsady oproti jiným mláďatům. Tyto klany jsou různě velké a počet jejich členů může být od 5 až po 100 členné klany. Je aktivní hlavně v noci, ale nedělá ji problém lovit i za dne. Mladí samci opouštějí v období puberty klany. Samice zůstávají uvnitř klanu.

Potrava a lov

Hyeny jsou více lovci než požírači mršin, za které bývaly dříve považovány. Loví drobné plazy a savce, antilopy, pakoně, zebry a zabíjí samozřejmě i mlaďata ostatních dravců. Je schopna ulovit i mladého slona nebo nosorožce. Při lovu dokáže i přes zdánlivou nemotornost vyvinout rychlost až 65 km/h. Má velkou vytrvalost a dokáže za den překonat i vzdálenost přes 100km. Hyena zabíjí podobně jako pes hyenovitý, po kořisti chňapá nejčastěji ze zadu, ostatní hyeny se snaží kořist znehybnit držením za nohy nebo hlavu a krk a trhá z ní pak vnitřnosti za živa. Je to rychlá smrt. Hyeny mají schopnost požírat i kosti díky značně silným čelistem a velmi kyselým trávícím šťávám v jejich žaludku.

 

 

 Anatomie

Říše: živočichové
 
Kmen: strunatci
Třída: savci
Řád: šelmy
Čeleď: hyenovití
 
Podčeleď: hyeny
 
Rod: hyena
 
Život ve škole 

Naše hyena Kája by žila po celé škole, spala by mezi kontrolními sešity v kabinetu ČJ.

Vypracoval: Jan Urban  

sekundabbb.estranky.cz

 .